All About BMN Express

Zašto je važna Medicina rada?

Mar 19

Vjerujemo kako je većina vas dobro upoznata s medicinom rada i njihovom djelatnosti. Vrlo je moguće da ste u nekom periodu života, zbog posla ili nečeg drugog trebali obaviti određeni specijalistički pregled, te vam je bila potrebna potvrda vašeg zdravstvenog stanja od medicine rada.

Ukoliko ste još niste susretali s njom, ne brinite, sve što trebate znati detaljno ćemo vam objasniti u ovom blogu.

Koji se pregledi obavljaju u medicini rada?

medicina rada

U medicini rada moguće je obaviti brojne preglede. Pregledi u medicini rada najčešće se obavljaju za utvrđivanje vašeg zdravstvenog stanja zbog obavljanja specifičnih poslova, a naravno ovisno o poslu, ponekad je ove preglede potrebno obavljati periodično kako biste bili sigurni da vaš posao ne utječe ujedno i negativno na vaše zdravlje, što nikome nije u cilju.

 

Pregledi koje možete obaviti u medicini rada su:

  • Pregledi vozača
  • Pregled djelatnika
  • Tečaj prve pomoći
  • Pregledi čuvara i zaštitara
  • Pregled za nošenje  i držanje vatrenog oružja
  • Pregled za upis u srednje škole
  • Pregled za upis na fakultete
  • Pregledi za rad na računalu
  • Psihološko testiranje
  • Nekakvi dodatni pregledi

 

Tko obavlja preglede u medicini rada

Osobe koje rade u medicine rada trebaju provoditi dobru praksu rada i svojim radom pridonositi zdravlju zajednice i okoliša. Djelatnici koji svojim radom djeluju na području medicine rada trebaju slijediti doktrine i programe dotičnog, uz uvažavanje dostojanstva čovjeka, te promicanju najviših etičkih načela. Kao sastavni dio ovih dužnosti također možemo navesti i njihov integritet prilikom obavljanja ove vrste posla, njihovu nepristranost, te prije svega zaštitu povjerljivosti medicinskih podataka, kao i privatnost djelatnika. Sve prethodno navedeno smatra se sastavnim dijelom ove dužnosti.

Kako je zdravlje svima nama na prvom mjestu, odnosno trebalo bi biti, djelatnosti kao što su medicina rada uvelike pomažu obavljanjem svojih redovitih pregleda, kako bi utvrdile zdravstveno stanje pojedinca.

Čak i kada je zdravstvena situacija djelatnika odlična, preporuka je ove liječničke preglede obavljati savjesno i redovito, čak i ukoliko to djelatnost koju obavljate ne zahtjeva. Na taj način moguće je uočiti sve potencijalne anomalije u vašoj zdravstvenoj slici, što također znači i reagirati na vrijeme.

 

Zašto je važno provoditi ove preglede

Kao što smo već spomenuli kako je svima nama zdravlje na prvom mjestu, odnosno trebalo bi biti, redoviti liječnički pregledi iznimno su potrebni. Prvenstveno kako bi se utvrdilo da ne postoji zdravstvena prepreka za vas za obavljanje određene vrste posla, upisa u srednju školu i fakultet- primjerice kako bi se utvrdilo smijete li normalno obavljati sve aktivnosti i radne zadatke koje se od vas traže, ili pak, držanje i nošenje oružja.

Pregledima se utvrđuje vaše zdravstveno stanje i mogućnost uspješnog obavljanja vaših radnih zadataka, ali na način koji je efikasan, te ne šteti niti vašem zdravstvenom stanju, a naravno niti zdravlju ostalih djelatnika koji uz vas rade. 

Uzto, određene specifične djelatnosti zahtjevaju periodične i redovite sistematske preglede, koje također obavlja medicina rada, kako bi se vaše zdravstveno stanje moglo pratiti tijekom vašeg radnog vijeka. Osim što je vaše zdravlje važno prilikom zapošljavanja i utvrđivanja vaše uspješnosti obavljanja radnih zadataka, također je vrlo bitno da posao koji obavljate dugoročno neće na vas ostaviti nikakve teže zdravstvene posljedice koje naravno ukoliko se ne uoče i ne tretiraju na vrijeme mogu ostaviti trajne posljedice, pa čak i one opasne po život.

https://posts.gle/3L65Zu