All About BMN Express

Oftalmološki pregled kao potreba

Apr 20

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom bolesti oka. Vid je jedno od glavnih osjetila stoga je važno redovno obavljati oftalmološki pregled kako bi na vrijeme uočili bolest oka koje itekako mogu ograničavati svakodnevnicu.

Oftomologija

Jeste li znali da novorođenčad može vidjeti samo 20-30 cm u daljinu, dok je sve ostalo u magli. Jak i razvijen vizualni sistem važan je za cjelokupni dječji razvoj, jer 80% naučenog u prvih godinu dana dolazi upravo kroz oči.

 

Briga o vidu uvelike može poboljšati kvalitetu našeg života. Očni problemi mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi života, a najčešće se pojavljuju nakon 60. godine života. Kako bi u budućnosti izbjegli probleme s vidom, vrlo je važno znati na koji način možemo zaštititi svoje oči. 

 

Veliki broj ljudi zapravo pomalo zanemaruje svoj vid, odnosno zanemaruje ga sve dok ne dobiju prve simptome i poteškoće s vidom. Najčešće tek tada odlaze na oftalmološke preglede. Ili u slučaju poteškoća, ili pak, ukoliko rade na računalu četiri i više sati dnevno, te da su zakonom obavezno putem svojeg poslodavca odlaziti na redovite kontrole vida.

 

Čak 80% globalnih oštećenja vida mogu se izbjeći ili dijagnosticirati u ranoj fazi razvoja, stoga je vrlo važno i dalje naglašavati potrebu za redovitim oftalmološkim pregledima koji vam doslovno mogu spasiti vid.

 

U sami oftalmološki pregled ubraja se:

 • Ispitivanje vidne oštrine 
 • Biomikroskopski pregled prednjeg segmenta oka
 • Pregled očne pozadine 
 • Mjerenje očnog tlaka

 

Zapravo nekakvi najčešći uzroci oštećenja, pa i gubitka vida su:

 • Refrakcijske pogreške
 • Katarakta
 • Trahom
 • Glaukom
 • Makularna degeneracija
 • Zamućenje rožnice
 • Dijabetička retinopatija

 

Koliko često bi se trebao obavljati oftalmološki pregled

Sve osoba koje imaju bilo kakav oblik poremećaja vida, kao što je primjerice slabovidnost, astigmatizam ili strabizam, trebali bi obavljati oftalmološki odnosno očni pregled najmanje jedanput godišnje (ii češće po potrebi). Također ovdje ulaze i sve osoba koje boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka ili bilo koje druge bolesti koja svojim napredovanjem može utjecati na zdravlja vaših očiju.

 

Što se tiče osoba koje nemaju izražene poteškoće i poremećaje vida, trebale bi obavljati preventivne preglede vida jedanput unutar dvije godine kako bi bili sigurni u zdravlje svojih očiju i naravno mogli reagirati na vrijeme ukoliko se otkriju bilo kakve poteškoće s vidom.

 

Pregledi vida obavljaju se u javnim oftalmološkim institucijama za koje je potrebno dobiti uputnicu od vašeg liječnika opće prakse. Kako biste uputnicu dobili, potrebno se obratiti vašem liječniku opće prakse, te dotičnu zatražiti.

 

Ukoliko ste pak, osoba koja ne voli dugo čekati na termine pregleda, posebno ukoliko osjećate bilo kakve poteškoće s vašim vidom, tada vam preporučujemo da uzmete u obzir i privatne oftalmološke klinike čiji se pregledi dodatno plaćaju. Međutim, prednost kod oftalmoloških pregleda kod privatnih poliklinika svakako je taj da termin dobivate zapravo vrlo brzo, te da na svoj red ne morate čekati. 

 

U ordinaciju ulazite upravo onda kada ste svoj termin dobili, te nikakvo dodatno čekanje u redu nije potrebno.

 

Zapamtite, nakon što jednom dođe do oštećenja i problema s vidom, jako teško postaje potpuno izliječiti situaciju. Nemojte čekati da osjetite poteškoće s vidom. Preporučujemo da uvijek odlazite na redovite oftalmološke preglede pa makar vaš vid bio u najboljem radu.